|

Dom i fallet Tynkkynen på måndag

Sebastian Tynkkynen står åtalad för hets mot folkgrupp. Zoom
Foto: Lehtikuva/Eeva Riihelä

Sebastian Tynkkynen står åtalad för hets mot folkgrupp.

Trots att domen faller först på måndag fick rättegången där Sebastian Tynkkynen står åtalad för hets mot folkgrupp gott om publicitet redan under onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den före detta ordföranden i Sannfinländarnas ungdomsförbund valde att försvara sig själv och sände rättegången live på sin egen Facebooksida.

Åklagaren yrkar på böter för Tynkkynen och att de inlägg på Facebook som kan klassas som hets mot folkgrupp tas bort.

Tynkkynens försvar gick i huvudsak ut på att han inte är rasist och därmed inte kan göra sig skyldig till hets mot folkgrupp eller brott mot trosfrid, som han också står åtalad för. Tynkkynen konstaterade också att han tillhör en sexuell minoritet som troende inom islam inte godkänner. Därmed anser han sig ha rätt att kritisera ideologin.

I de Facebookinlägg som behandlas i rätten skrev Tynkkynen bland annat att islam är ett hot mot den västerländska livsstilen och kallade Muhammed för "pedofilprofet".

Annons
Enligt åklagaren har Tynkkynens inlägg varit rasistiska och innehållit hatretorik. De skyddas inte av yttrandefriheten och går inte heller att motivera på något annat sätt, uppgav åklagaren. I sin slutplädering konstaterade Tynkkynen att åklagaren jobbar mot yttrandefriheten. Tidvis gråtande förde han också fram att han har många utländska vänner och känner sig kränkt av att bli kallad rasist och främlingsfientlig.

Ett antal andra sannfinländska politiker har också åtalats för nätskriverier. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen dömdes till böter för hets mot folkgrupp för ungefär en vecka sedan.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan