Jeppis Hockey – APV 3–5 (0–3, 2–2, 1–0)

Det vill sig inte alls för Jeppis Hockey i hockeytvåans vårupplaga. Sent i fredags blev det bortaförlust med 5–3 mot kölaget Kiekko-Veljet i Seinäjoki – efter en horribel första period.

På söndagen var det exakt samma visa när APV gästade Kristallen i Jakobstad. Ja, till och med förlustsiffrorna var de samma. Och den första perioden var precis lika horribel – Jeppisspelarna snubblade på allt och lite till.

Matchen var inte ens minuten gammal förrän Jeppis åkte på sin första utvisning "tack vare" Marcus Ittonen. Kort därefter gjorde även Teemu Salonen sig skyldig till en tvåa och APV straffade genom Janne Neste vid 5.54. Bara 46 sekunder senare kom 0–2 när Jerry Dahl fumlade in Jere Lindqvist lyra från mittlinjen. Med drygt fyra minuter kvar av perioden kunde Samuli Mäkelä pricka in 0–3 när Jeppis slarvade med att byta manskap.

Mardrömsstarten var ett faktum.

– Jag vet inte var skon klämmer. Vi hade gjort allt, precis allt, för att se till att laget är skärpt när matchen börjar. Men nej, säger Jeppistränaren Tomi Joki.

I den andra perioden var det plötsligt ett helt annat Jeppis som visade upp sig inför de 168 betalande på läktarna. Det var mera fart, frenesi och framåtanda, och när Ville Lapinkorpi satte reduceringen till 1–3 vid 35.45 efter Joonas Pääjärvis förarbete så var det helt välförtjänt.

Men så var det det där med att täppa till bakåt. Bara minuten senare kom 1–4 alltför lätt, och Jeppis var tillbaka vid ruta ett.

Periodens sista minut blev händelserik – och matchavgörande. Jonas Riska tände hemmahoppet när han dundrade in 2–4 efter Sebastian Rajalas och Teemu Huhtalas anfall. Då stannade klockan på 39.07. Vid spelade 39.41 åkte APV på en utvisning – Jeppis fick en kalaschans att peta in ännu en reducering före pausen.

Tränaren Joki satte allt på ett kort, plockade ut mål-Dahl och körde med sex utespelare mot fyra. Men chansningen gick åt pipan då Neste rensade in 2–5 från egen zon. Medan pucken gled över hela banan, hördes det hur Jeppis ryggrad knäcktes.

– Det målet var helt och hållet mitt, säger Joki.

Jeppis fortsatte sitt powerplay efter periodpausen – nu med Dahl tillbaka mellan stolparna – och i samma stund som APV blev fulltaligt pangade Jesse-Samuli Östring in slutresultatet 3–5.

Jeppis fick flera chanser i numerärt överläge i slutperioden, men APV-keepern Henri Haveri hade inga större svårigheter att plocka Jeppisskotten från distans.

– Vårt stora problem är målskyttet. Vi saknar de där spelarna som vräker sig in framför kassen och petar in de lösa puckarna. Vi skapade helt tilläckligt med chanser i den andra och tredje perioden, men vi har ingen som förvaltar dem, säger Joki.

Det är ingen hemlighet att det är ett kraftigt föryngrat och förnyat Jeppis Hockey som mäter sig med division 2-lagen den här säsongen, och den situationen har Joki helt och hållet accepterat.

– De yngre spelarna lär sig mer och mer för varje match, men den här serien är en tuff skola, säger Joki.

Jeppis Hockey har, av allt att döma, fyra matcher kvar den här säsongen: mot Muik, Kronan, Virkiä och KoMu. Att nå femteplatsen, som kan betyda den sista slutspelsplatsen, blir svårt.

– Vi gör vad vi kan, men visst känns slutspelet avlägset, säger Joki.

I: 05.54, 0–1 Janne Neste (Kimmo Mäkelä, Simo Alajoki) NÖ, 06.40, 0–2 Jere Lindqvist (Samuli Mäkelä), 15.47, 0–3 S Mäkelä (Lindqvist).

II: 35.45, 1–3 Ville Lapinkorpi (Joonas Pääjärvi), 36.48, 1–4 Iiro Kaitola (Aleksi Sepponen, Lindqvist), 39.07, 2–4 Jonas Riska (Sebastian Rajala, Teemu Huhtala), 39.59, 2–5 Neste (K Mäkelä) NU, TM.

III: 41.43, 3–5 Jesse-Samuli Östring (Pyry Joutsen).

Målvakter: Jerry Dahl Jeppis 28 (8+12+8), Henri Haveri APV 44 (11+17+16).

Utvisningar: Jeppis 5 x 2 minuter, APV 8 x 2 minuter.