Digiskolverksamheten som inleddes för tre år sedan ordnas av Elisa och kommer att hållas på 13 olika orter i vår. Nästa vecka är det Villa skola i Karleby som står på tur.

– Vi startade digiskolorna 2014 och tänkte då att vi vill förbereda elever och lärare för att kodningen kommer in i skolan. Det har visat sig att vårt digiskolekoncept är ett utmärkt sätt att sprida aktuell information om digitaliseringen i skolvärlden, säger Harri Suokko, som är regiondirektör vid Elisa i Österbotten i ett pressmeddelande.

Skolbarnen kommer under veckan att få lära sig grunderna i programmering och bekanta sig med digitalisering.

– Vi vill hjälpa människor i alla åldrar att bättre förstå den digitaliserade världen och att verka i den. Till exempel just programmering behövs i allt fler apparaters funktion och därför är det bra att ha ett litet hum om det.

Suokko säger att alla inte behöver bli kodare eller experter på robotisering, men att det är bra att man förstår funktionslogiken bakom saker i en nätverkad värld. Och den kunskapen kommer skoleleverna säkerligen att ha nytta av i framtiden.

– Digitaliseringen för med sig många positiva möjligheter i samhället, men samtidigt kräver den gemensamma ansträngningar för att vi ska kunna försäkra oss om att vi har de färdigheter och det kunnande som framtidens digimedborgarskap förutsätter, säger Elisas samhällsansvarsdirektör Minna Kröger.