|

Bästa tipsen för trädgården

Zoom

Sommaren i Finland är så kort att det lönar sig att ta vara på alla möjligheter att njuta av den. Din trädgård må vara stor eller liten, med hjälp av de här tipsen kan du göra den till ditt eget lilla paradis.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hortensior och tomater blommar i bästa sämja


Vad vore väl en trädgård utan växter? När vädret blir varmare, blir det full fart på alla som är utrustade med gröna fingrar. Örterna är fortfarande mycket populära, och tomaterna trivs både i drivhus och på terrasser.

- Nyttoväxter är trenden också för den här sommaren. Bland vinrankorna finns det en sort som klarar sig till och med på friland. Och bärbuskar går att odla också i krukor, berättar Virpi Mäkelä, försäljningschef för gårds- och trädgårdsavdelningen på Kodin Terra i Karleby.

Vid sidan av nyttoväxter får också blommor plats i trädgården. Penséer och petunior är traditionella alternativ, medan terrasshortensiorna bedårar med sin enorma blomning.

- Numera vill folk ha plantor som genast är stora och ståtliga. Barrväxter i jumboformat köps också som skydd mot insyn.

Ändå om man inte begåvats med gröna fingrar? Förblir drömmen om en prunkande oas då bara en dröm?

- Det lönar sig att välja rätt växt till rätt plats. Bevattningen underlättas om man skaffar självbevattningskrukor. Och till sommarblommor kan man välja mull som innehåller bevattningskristaller. Hjälp med att välja plantor får man både av personalen på Kodin Terra och av butikens hortonom, tipsar Mäkelä.


Grillade läckerheter hör sommaren till


När man kan skörda i den egna trädgården faller det sig naturligt att också tillreda maten utomhus. Därför hör grillen ihop med sommaren.

I Kodin Terras sortiment finns det både traditionella kolgrillar och moderna gasgrillar. Nu är också rökt mat i ropet, och i stället för en grill kan man köpa till exempel en rökugn.

Zoom

I dag är det trendigt att laga mat. I grillsortimentet finns grillar för alla smaker.


- Nu köper folk stora och effektiva grillar. Grillar med tre brännare är vanligast, men det finns också andra alternativ.

När man ska skaffa grill är det skäl att först fundera över hur ofta man ska grilla och hur många munnar man då behöver kunna mätta. Då klarnar det hur stor grillen ska vara för att allt ska fungera.

- Därefter väljer man modell och extra utrustning. En grill köper man för att använda i flera år, så kvaliteten är ett viktigt kriterium.

Efter grillningen är det trevligt att njuta av maten utomhus. I sommar håller möbler av trä på att lämna plats för möbler av polyrotting. Rottingmöblerna är både lättskötta och stiliga.

Zoom

Soffgrupperna inbjuder till lata dagar. Möbler av polyrotting tål utan problem att stå under bar himmel. Ytan kan behandlas med skyddsmedel.

Zoom

Förutom polyrottingmöbler finns också högklassiga bordsgrupper i plast att köpa.


På en stabil terrass kan man ta det lugnt


Möblerna och grillen vill man inte ständigt hålla på och flytta undan när det är dags att klippa gräsmattan. Därför behöver varje trädgård en rejäl terrass.

Terrassen bygger man på t.ex. betongplintar, så att tjälen inte kommer åt att rubba konstruktionerna. Underlagsvirke och terrassbräder finns i Kodin Terras hämthall.

- Allt trävirke förvaras under tak skyddat för vädrets påfrestningar, och försäljarna på byggnadsavdelningen hjälper kunderna att välja, berättar Peter Strömsholm, försäljningschef på byggnads- och renoveringsavdelningen.

Zoom

Enligt Peter Strömsholm passar tryckimpregnerade bräder 28 x 145 utmärkt när man ska bygga en terras.


I hämthallen finns både impregnerat och obehandlat virke. Den som söker bondromantik blir säkert förtjust i svenska OrganoWood. OrganoWood är hållbart virke som har naturlig färg och som med tiden grånar och blir vackert silvergrått.

- I hämthallen skaffar man enkelt det man behöver. Det går att köra bil direkt in, lasta, betala och sedan köra ut igen. Den som saknar bilkärra får låna en sådan avgiftsfritt hos oss.

Den färdiga terrassen lönar det sig att sköta om. Efter vintern behöver terrassen tvättas. När träet har torkat behandlas ytan med terrassolja.

- Vissa terrassoljor finns i olika kulörer, andra går att nyansera. Bland färgerna är brunt överlägset populärast, men grått håller nu på att bli trendigt.

Zoom

På Kodin Terras stengård hittar man både betongplintar och material för stenläggning på gårdsplaner.


På Kodin Terras webbsida finns detaljerade instruktioner för hur man bygger en terrass.

Mer information: https://www.facebook.com/KodinTerraKokkola/