|

Vöråhäst dressyrsegrare i Helsinki Horse Show

NyhetsbildZoom
Foto: Markku Ulander
Jeanna Högberg från Sverige tog två dressyrsegrar i Helsinki Horse Show. Det ledde också till finländskt jubel, eftersom hästen, Duendecillo P, ägs av veterinären Anne Niemi i Vörå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den andra segern på lördag var inte speciellt överraskande, för Niemi gick ut med att det är målet kort efter fredagens vinst.

– Det var en fin upplevelse. Inte minst för att vi ju inte kommit till Helsingfors för att förlora, säger Niemi som även fostrat hästen.

Högberg vann överlägset på resultatet 73,125 procent. Per Duvefelt såg till att det blev dubbelt svenskt i täten. Maria Pyykkönen på hästen Zelle och Mia von Schantz/Zatal slutade fyra och femma efter att ha förlorat mot estniska trean Dina Ellermann.

– Högberg och Duendecillo har som helhet gjort en mycket bra säsong. De har vunnit eller placerat sig bra i varje tävling, säger Niemi.

Säsongens höjdpunkt kom i svenska Falsterbo, där det blev två fjärdeplatser i mycket tuff konkurrens.

13-åringen Duendecillo skiljde sig tidigt ur mängden, uppger Niemi.

– Jag sade direkt efter födseln att det här blir en avelshingst. Utseendet var ändå helt förskräckligt, ett långt huvud och skägg under hakan. Det var därför namnet blev spanska för troll, säger Niemi.

– Och det är just under det finska namnet Peikko som hästen är känd i Finland och även Sverige.

Hästen har tävlat internationellt sedan två års ålder, men alltid bott i Finland under somrarna.

– Samtidigt har hästen fått vila från ritten varje år. Jag tror att den tack vare det hållit sig frisk, säger Niemi.

Hon menar att hästens vilja spelat in då tävlingsscheman och sommarvilor i Finland prickats in på programmet.

– Det är en sådan machohäst att den inte går att tvinga till något, säger Niemi.

Högberg har tävlat med Duendecillo P i sex år.

– Jeanna är mycket ambitiös, men det viktigaste är att ryttaren och hästen gillar och respekterar varandra. För mig var det viktigt att märka att hästen njöt av tillvaron på tävling, säger Niemi. FNB

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan