De sex ryska skidåkare som är misstänkta för dopning och av Internationella olympiska kommittén IOK har stängts av från OS på livstid är fria att tävla i världscupen.

Internationella skidförbundet Fis egen utredning av åkarna har inte gett tillräckliga bevis för att förlänga avstängningarna för någon av Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin.

Fis, som med idrottens skiljedomstol Cas stöd stängde av de aktuella åkarna till och med den 31 oktober i år, inväntar nu bevis från IOK:s utredning innan eventuella vidare åtgärder vidtas.

Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin, som är de enda två i sextetten som är på plats i finländska Ruka, kan därmed tävla i världscuppremiären.

– De flesta andra länderna, särskilt ledarna, har varit bra mot oss. Det är bara några som har sagt konstiga saker, utan att de har haft all information. Det är bättre att man tar reda på fakta innan man uttalar sig, säger Rysslands förbundskapten Markus Cramer.

Fakta: Ryska avstängningarna

  • De sista delarna ur den av internationella dopningsbyrån Wada beställda McLaren-rapporten presenterades den 9 december 2016. Den visade att fler än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.
  • Senare samma månad inleddes en utredning av 28 ryska idrottare som deltog under OS i Sotji 2014 och vars dopningsprover misstänks vara manipulerade.
  • I slutet av oktober 2017 inledde IOK:s disciplinkommitté Oswaldkommissionen förhör med de 28 idrottarna.
  • Den 1 november 2017 meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) att längdåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov blir de första ryssarna att stängas av till följd av den så kallade McLaren-rapporten. Avstängningen gäller på livstid i OS.
  • Åtta dagar senare kom samma besked om ytterligare fyra längdåkare: Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin.
  • Den 17 november 2017 ställde fem av de sex avstängda ryska åkarna upp i Sverigepremiären i Gällivare. De var fria att tävla eftersom Internationella skidförbundet (Fis) vid det laget fortfarande inte hade beslutat om avstängningarna ska gälla också alla deras tävlingar.
  • Den 23 november gav Fis besked om att de sex åkarna är fri att tävla i världscupen eftersom förbundets egen utredning inte resulterat i tillräckliga bevis för en fortsatt avstängning.
  • Inför världscuppremiären i Ruka nu till helgen är Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin de enda av de OS-avstängda åkarna som är anmälda.