Självständighetsdagsfirandet inleds officiellt redan i kväll, på självständighetsdagsaftonen, då 100 blåvita flaggor hissas på Salutorget i Helsingfors.

På festsajten Finland 100 har man listat tre olika sätt att inleda firandet redan innan flaggorna hissas klockan 18. Det första: drick kaffe klockan 14.

Alla arbetsplatser och gemenskaper uppmuntras att ordna en blåvit kaffestund för sina anställda, kunder eller vänner under dagen före självständighetsdagen.

Ett annat sätt är att piffa upp omgivningen med Finland 100-flaggor och dekorationer. Det är tillåtet att flagga hela natten fram till självständighetsdagskvällen. Kom ihåg att flaggor måste lysas upp under de mörka timmarna.

Ett tredje sätt du kan börja med redan i dag är att lysa upp centrala och symboliska platser i blåvitt ljus. Det går också att förverkliga en egen belysning på arbetsplatsen och hemma, skriver man på sajten Finland 100.

I dag ordnas också självständighetsfest för Finlands barn. Den riksomfattande självständighetsfesten ordnas i Ständerhuset där över 600 barn, två från varje kommun, bjuds in för att fira.

Festen ordnas av Mannerheims barnskyddsförbund, Barnombudsmannen och Finland 100-organisationen.

Vill du hellre uppmärksamma jubileet genom idrott? Anta i så fall Finlands svenska idrottsförbunds utmaning och rör på dig 100 minuter någon gång under veckan.