Två högerradikala demonstrationer kommer att ordnas i Helsingfors, "Marsch för frihet" och "612-demonstrationen". "Marsch för frihet" har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, skriver svenska Yle.

– Man behöver inte känna sig hotad, men är du på fel plats vid fel tidpunkt och är fel slags typ så kan du få på käften. Jag tror att vi kan förvänta oss en större uppslutning än vi har sett tidigare, säger Marko Hietikko, journalist på Yle och som har undersökt högerradikala organisationer.

Nordiska motståndsrörelsen förbjöds av Birkalands tingsrätt förra veckan men beslutet har fortfarande inte hunnit vinna laga kraft. Inom högerradikala kretsar har det här beslutet väckt ilska, vilket kan locka fler deltagare, också från utlandet.

– De högerradikala ser det som att yttrandefriheten begränsas och att de blir utsatta för förföljelse. Många tror på deras propaganda.

Förutom motståndsrörelsens ordnas det i Helsingfors ett fackeltåg av gruppen 612.

– 612 har varit mycket noga med att påpeka utåt att de är en politiskt obunden nationalistisk manifestation. Alla som går i 612 är inte nazister, där finns säkert folk som går på propagandan och tror att de är där för att de är fosterländska, säger Hietikko till svenska Yle.

Utöver de två högerradikala demonstrationerna ordnas flera motdemonstrationer.

– Bland motdemonstranterna finns vanligt folk som helt enkelt inte är bekväma med att vi har nazister som marscherar på öppen gata i Finland år 2017, säger Hietikko till svenska Yle.