Medelåldern är rätt hög på Paavo Väyrynens presskonferens på Hotel Arthur i Helsingfors på tisdagen. Det som däremot inte är högt är antalet kvinnor. Av kring tjugo personer på plats är endast två inte män.

Men ute på fältet är det säkert annorlunda. Det vittnar Väyrynens senaste bedrift om. Precis som planerat har veteranpolitikern lyckats samla ihop de nödvändiga 20 000 anhängarkorten som krävs för att ställa upp i presidentvalet. Och i god tid dessutom, före självständighetsdagen. Deadline för insamlingen är den 12 december.

– Vår insamling kan inte jämföras med Sauli Niinistös insamling. Den hade hela det samlingspartistiska maskineriets bakom sig. Vi började mycket senare och hade betydligt färre insamlare. Men under insamlingen har jag träffat flera personer som säger att de undertecknat Niinistös anhängarkort, men som trots det kommer att rösta på mig. Nästa vecka inleds kampanjen på allvar, säger presidentkandidaten.

Han sitter bakom ett gustavianskt skrivbord på vilket det står två finska flaggor, två exemplar av hans senaste bok och fyra kaffemuggar. Kaffemuggarna är en väsentlig del av Väyrynens kampanj, men mera om det senare.

–När jag nu bli presidentkandidat kommer vi att få mera färg och substans i debatten. Jag kommer att koncentrera mig på viktiga linjefrågor.

Som är?
– Finlands självständighet, alliansfrihet, neutralitet, behärskad invandringspolitik och hållbar utveckling. FN har 2015 godkänt målsättningarna för hållbar utveckling och det här gäller också alla länders inre utveckling. Det innebär att Finlands inrikespolitiska linje blir en fråga i presidentvalet, säger Väyrynen.

Se där! Presidentens uppgift är att leda utrikes- och säkerhetspolitiken, men när Väyrynen ställer upp så blir det ändring på de funderingarna. Inrikespolitik är också utrikespolitik, det beror bara på hur man ser på saken.

Väyrynen ser inga allvarliga konkurrenter i kampen för en plats i andra omgången. Eftersom president Sauli Niinistös gallupsiffror för tillfället ligger på kring 80 procent är det i och för sig inte sagt att det blir någon. Men om det blir, ser Väyrynen inget hot i de övriga kandidaterna.

– De är alla medkandidater, det som det här valet behöver är en motkandidat. När jag kommer med i debatterna kommer det att bli en riktig duell. Men det är det finska folket som i sista hand avgör vem som blir president.

För att finansiera kampanjen kommer Väyrynen att förlita sig till samma metoder som senast. Centerpartiets stöd kan han fortfarande inte räkna med.

– I presidentkampanjen för sex år sedan sålde vi 15 000 muggar. Jag tror att vi kommer att kunna finansiera årets kampanj på samma sätt. Inför den här kampanjen har vi fyra nya muggar, varav speciellt självständighetsmuggen har varit populär. De är riktiga samlarobjekt och deras värde kommer att stiga när jag blir vald. Kungsmuggen har också varit populär, säger Väyrynen.

Muggarna kostar 30 euro styck och finns till salu i Väyrynens webbshop. Så även om han inte blir vald kan han så gott som säkert titulera sig Finlands bästa muggförsäljare.