Birkalands tingsrätts beslut att upplösa Nordiska Motståndsrörelsens finska avdelning och dess underavdelningar har ännu inte vunnit laga kraft. Därför kan polisen inte på förhand förhindra dessa gruppers sammankomster, åsiktsyttringar eller användning av egna symboler på tillställningar under självständighetsdagen, skriver polisen.

I övrigt har polisen rätt att ingripa i deras liksom även i andra gruppers sammankomster och åsiktsyttringar om den allmänna ordningen och säkerheten är hotad eller om det i övrigt sker brott mot lagen.

Om Birkalands tingsrätts beslut inte blir lagakraftvunnet har Polisstyrelsen beslutat att de kommer att kräva att hovrätten meddelar Nordiska Motståndsrörelsens finska avdelning och dess underavdelningar ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Enligt föreningslagen kan man ingripa i en registrerad förenings verksamhet genast, men för att man ska kunna ingripa i en oregistrerad förenings verksamhet krävs att beslutet har vunnit laga kraft. Tingsrättens beslut är alltså verkställbart för Pohjoinen perinne ry.

Birkalands tingsrätt godkände den 30 november i år Polisstyrelsens beslut om att upplösa Nordiska Motståndsrörelsens finska avdelning och underavdelningarna som hör dit direkt eller indirekt samt Pohjoinen perinne ry.