– Jag har vuxit upp i en multikulturell familj. Min pappa är tunisisk muslim, min mamma finsk kristen. Jag har fått både en muslimsk och en kristen uppfostran, men jag betraktar mig som muslim. Jag har aldrig upplevt mig själv som kristen, men jag identifierar med de kristna värderingarna till den grad de överensstämmer med islam, säger 33-åringen, som åklagaren betraktar som huvudmannen i terroristrättegången som pågått i Helsingfors tingsrätt sedan början av november.

33-åringen och två andra män i ungefär samma ålder är åtalade för bland annat försök till brott i terroristiskt syfte. Enligt åklagaren hade männen som avsikt att åka till Syrien för att gå med i en terroristgrupp och därefter delta i terroristisk verksamhet. Männen bestrider åtalen.

På tisdagen fick rätten ta del av 33-åringens version av händelserna för första gången. Mannens försvarsadvokat Anu Koivu gjorde ett grundligt arbete i sin utfrågning.

– Efter gymnasiet började jag studera vid Helsingfors universitet. Sedan fick jag ett stipendium för att studera arabiska i Saudiarabien. Jag studerade där i 2007–2009 och fick ett diplom. Därefter gick jag en väktarkurs och blev busschaufför. Jag har också jobbat som översättare och redaktör. 2010 åkte jag till Tunisien för att fortsätta mina studier i arabiska, men studierna avbröts på grund av revolutionen. Dessutom insjuknade jag i mykoplasma. Jag återvände till Finland, men redan nästa år åkte jag till England för att studera vidare, säger 33-åringen.

33-åringen har sedan barn varit intresserad av islam och trosfrågor. I början av 00-talet var han med om att grunda en förening för finskspråkiga muslimer. Under den tiden blev han också medveten om muslimska folks lidande i världen. En sak som inverkade starkt på honom var Rysslands andra krig i Tjetjenien. Det ägde rum medan han befann sig i Saudiarabien.

– Kriget i Tjetjenien berörde mig djupt. Men två år senare började kriget i Syrien och det kom ännu närmare. Då befann jag mig i England. I samband med studierna översatte vi artiklar som berörde kriget och folk jobbade öppet med att samla in pengar för offren. Jag kände en stark gemenskap med de nödställda i Syrien, säger 33-åringen.

När han återvände från England beslöt han och hans goda vän, som är anhållen i sin frånvaro och för närvarande befinner sig i Syrien med sin familj, att resa till Georgien för att vandra. Männen hade vandrat tidigare i både södra och norra Finland. Georgien intresserade eftersom det var billigt och där fanns muslimska byar. Resan till Georgien gick genom Turkiet.

Åklagaren hävdar att syftet med resan till Georgien var att knyta kontakter med terrorister och hänvisar bland annat till fotografier där männen poserar med vapen.

– Vår plan var att vandra, men så uppstod det en möjlighet att rida och jaga. Det var en dröm. Vi hade båda gått en jaktkurs i Finland och våra guider lät oss prova deras gevär. Det var en fantastisk upplevelse som jag hoppas kunna upprepa en dag.

På vägen tillbaka beslöt männen att ta en tur till syriska gränsen. Det hörde inte till den ursprungliga planen, men 33-åringens vän hade en bekant, Muhammad Shuuya, som hade åkt till Syrien för att kriga med oppositionen. Männen tänkte att de kunde möta upp med honom på den turkiska sidan. Men när de kom till gränsen ledde en sak till en annan och strax var de i Syrien.

– Det var väldigt enkelt att gå över gränsen på den tiden. Det räckte med att man betalade några euro till gränsbevakarna, säger 33-åringen.

I Syrien träffade 33-åringen Shuuya. Han visade dem runt i några dagar. De övernattade i övergivna hus tillsammans med utländska frivilliga och journalister i närheten av huset där Shuuya bodde med sin fru. 33-åringen och hans vän besökte även flyktingläger där de fick ta del av misären på ett handgripligt sätt.

– Under tiden i Syrien träffade jag en brittisk läkare. Det var han som gav mig idén att grunda en välgörenhetsorganisation. Han rörde sig bland oppositionsstyrkorna, men var en självständig aktör och det fascinerade mig. Jag medger att min verksamhet kanske såg militär ut, men det var det inte.

När 33-åringen och hans vän återvände till Finland var de uppfyllda av allt det de upplevt. Tanken att göra något för Syriens folk lockade.

– Ordet jihad betyder att kämpa. Inom islam avser jihad att kämpa för gud. Det kan betyda att kämpa för sanningen, kämpa för de fattiga eller kämpa mot en fiende. Profeten Muhammed har sagt att den ädlaste formen av jihad är att tala sanning inför en tyrann. För mig personligen betyder jihad att kämpa för den goda saken. Så i det avseendet har mina resor till Syrien varit jihad. Jag har gjort mitt bästa för att hjälpa de nödställda, säger 33-åringen.

Termen jihad har förekommit i åklagarens argumentation. Åklagaren anser att 33-åringen i sina mejl- och chatt-diskussioner med jihad avsett en väpnad kamp inom en terroristgrupp. 33-åringen hävdar att jihad för honom syftar på ett humanitärt arbete.

Efter den första resan till Georgien och Syrien grundade 33-åringen och vännen föreningen Northern Relief. Målet var att samla in pengar och förnödenheter för Syriens flyktingar. Dock förblev resultaten magra.

– Speciellt mycket donationer blev det inte, kanske var det en orsak varför jag började med skattebedrägerierna. Jag är inte stolt över det, jag upplever inte att det var bra gjort, även om det var för ett gott ändamål, säger 33-åringen.

Samtidigt med några andra grundade han företag och började fuska med momsen. Totalt kom han över nästan 30 000 euro. Bedrägerierna har behandlats i en separat helhet i samband i början av terroristrättegången. 33-åringen har erkänt åtalen som sådana.

– Det var min svaga stund. Jag såg vad som hände i Syrien, men ingen här i Finland ville hjälpa. Bedrägerierna var lätta pengar och jag upplevde att Syriens folk behövde dem. Jag har ingen annan än mig själv att skylla, jag tar fullt ansvar för mina handlingar. Jag upplever inte att jag handlade själviskt och jag har betalat tillbaka en stor del av summan. Jag hade ingen aning om att det skulle bli en dylik fars.

Med pengarna i handen började nästa resa konkretiseras. 33-åringen köpte en bil som han fyllde med förnödenheter, bland annat kläder, leksaker och första hjälputrustning. Han och de två andra åtalade, en annan 33-åring samt en 37-åring, startade med bilen mot Syrien. När de kom till Rumänien hörde de om Shuuyas död i en strid. Enligt åklagaren var detta orsaken att männen aldrig genomförde sin plan att begå terroristbrott. De kom på andra tankar, helt enkelt. 33-åringen säger att Shuuyas död inte inverkade på planen.

– Det var en chock, men det hade ingen inverkan på våra planer, som var att hjälpa Syriens folk, säger 33-åringen.

Han och den andra 33-åringen fortsatte till Syrien medan 37-åringen stannade på turkiska sidan av gränsen.

Åtalet gäller en period från november 2012 till juni 2013. Det innebär att 33-åringens andra besök i Syrien hamnar utanför. Det samma gäller den tredje resan.

Redan efter första resan hade 33-åringen kontakt med Skyddspolisen. Mellan första och andra resan träffade han två agenter ett tiotal gånger.

– Samtalet kom strax efter den första resan. I början träffades vi på ett kafé i Östra centrum i Helsingfors. Diskussionerna var överlag uppbyggliga. Vi pratade om islam, jihad, mina värderingar, Syrienresan. Jag frågade dem också om Shuuya eventuellt skulle få problem när han återvänder till Finland eftersom han deltagit i kriget i oppositionsstyrkorna. De sa att det inte var förbjudet för en finsk medborgare att delta i ett krig utomlands så länge han inte begick krigsbrott, säger 33-åringen.

Han upplever att Skypoagenterna borde ha varnat honom, ifall de ansåg att något av det han ägnade sig åt var på gränsen till olagligt. Bestörtningen var enorm när polisen hösten 2014 stormade 33-åringens hem och grep honom. Då hette det att han var anklagad för mord i terroristiskt syfte.

– Jag hade ingen aning vad de talade om, i det första förhöret undrade jag vem som hade blivit mördad, jag trodde att det var ett missförstånd. Sedan berättade man för mig att utredningen hade börjat på uppmaning av Skypo och då förstod jag vad som låg bakom.

33-åringen anser att rättegången mot honom och de övriga åtalade är politisk och islamofobisk. Enligt honom var polisen sällsynt otrevlig i samband med gripandet, som slutade med att hans slängdes naken i en isoleringscell. Där stannade han i en månad innan han flyttades till rannsakningshäkte. Totalt var han frihetsberövad i fyra månader mellan oktober 2014 och januari 2015.

Den därpå följande medieuppmärksamheten var heller inte trevlig.

– Jag har blivit demoniserad. Media har dragit sina egna slutsatser på basis av polisens utsagor. Mordmisstankarna spökar garanterat fortfarande i gamla bekantas huvud.

33-åringen är inte längre misstänkt för mord. Åtalet som gäller förberedelse till brott i terroristiskt syfte och meddelande av utbildning för terroristbrott är avsevärt lindrigare än misstankarna under förundersökningsskedet.

– Min fasta uppfattning är att jag aldrig gjort något som kan betraktas som terroristbrott, säger 33-åringen.

Terroristrättegången fortsätter härefter med vittnesförhör. Bland annat kommer rätten att höra Skypoagenterna som hade kontakt med 33-åringen efter första resan.