Det visar en undersökning utförd på beställning av Suomen ASH (Action on Smoking and Health). Av dem som deltog var det speciellt personer under 25 som ställde sig positiva till en prisökning med avsikten att minska på användningen av till exempel cigaretter.

Nästan hälften av alla finländare tror att Finland kan vara rökfritt redan 2030, medan 39 procent tycker att den tanken verkar orealistisk, och en stor del av den här gruppen visade sig vara regelbundna användare av nikotinprodukter.

– Det verkar som om målsättningen är i linje med den allmänna opinionen. Vi är medvetna om tobaksprodukternas skadliga effekter och vill skydda kommande generationer från dem, vilket är en mycket bra utveckling, säger Mervi Hara verksamhetsledare på ASH.

Ändringen i attityder är märkbar. För fyra år sedan svarade bara 16 procent att de tror att Finland kan vara rökfritt 2030.

– Då var det speciellt unga som tyckte målsättningen verkade orealistisk. Utvecklingen bådar gott, säger Hara.

Hälften av de tillfrågade tyckte att det effektivaste sättet att strypa användning av tobaksprodukter är genom att höja på priset.

– Vi märker att det här sättet funkar speciellt på den yngre kategorin användare, men också produktens placering i butik påverkar. Vi har ännu en del jobba att göra då det gäller att hjälpa dem som vill sluta med nikotinprodukter, säger Hara.

Undersökningen utfördes av Kantar TNS genom en internetpanel. 1007 personer mellan 18 och 74 deltog i undersökningen som utfördes i november 2017.