Under krigen kämpade hela nationen, både på krigs- och hemmafronten. Vi visade att viljan är starkare än svärdet, inleder president och överbefälhavare Sauli Niinistö.

– Nästan ett människoliv har förflutit sedan krigens stormar. Vi får dock aldrig glömma dessa vår nations ödesstunder, skriver han.

Enligt Niinistö har vi fått betala ett högt pris för vårt fosterlands självständighet. Därför bör vi förvalta landet och friheten på bästa möjliga vis.

– Självständigheten är inte bara en gåva, utan också en uppgift. Genom att se till att Finland och finländarna mår bra och att vårt land är ett tryggt och säkert land att leva i tryggar vi vår förmåga att även i framtiden göra val utifrån våra egna premisser.

Zoom

Niinistö gav sin andra dagorder i sin roll som överbefälhavare.Foto: Presidentkansliet



Niinistö menar att viljan att försvara vårt land är stark och att den allmänna värnplikten är hörnstenen i vårt försvar.

– Finland är det bästa landet för finländarna och värt att försvara, i dag och i morgon. Ett trefaldigt leve för det hundraåriga Finland – Hurra! Hurra! Hurra, avslutar han.

Den förra dagordern utfärdades 2015 på 70-årsdagen efter Lapplandkrigets slut. Niinistö påminde då om krigsårens stora uppoffringar och tackade veteranerna och lottorna för det de gjort. Det var den första dagordern på 20 år.

I armén har man för vana att informera truppförband, enheter samt enskilda soldater genom dagorder givna av närmaste förman. Överbefälhavarens dagorder kan delas in i tre kategorier: befordring och belöning, utnämningar och förflyttningar samt dagorder som avtackar och uppmuntrar.