Under sin tågresa genom landet kommer Niinistö att stanna till på flera orter för att diskutera samhälleliga ämnen med finländarna. Då tåget avgick från Helsingfors var det temat "fred", som också kommer att vara Niinistös valtema, som behandlades.

– Fred, inte att skydda sig mot krig, utan fred i samhället och i naturen. Det viktigaste är att agera så att världen inte exploderar, här kan också Finland göra sin del, säger Niinistö till Helsingin Sanomat.

Presidenten säger att han är medveten om att den stora flyktingströmmen 2015 gjorde många finländare lite oroliga.

– Vi blev överraskade och situationen kändes stökig eftersom vi inte var förberedda. Jag tror däremot att vi kan hjälpa på ett sätt så att ingen behöver känna sig obekväm, säger Niinistö till Helsingin Sanomat.

Niinsitö tror inte att hans nuvarande ledning i opinionsmätningarna kommer att leda till att finländarna struntar i att gå och rösta.

– Nuvarande situation behöver inte leda till det, jag tror nog att folk går och röstar, säger Niinistö.

Han tror inte heller att tillökningen i familjen kommer att påverka hans jobb som president, utan säger till Helsingin Sanomat att många upptagna människor kombinerar jobb och familj.

Niinistös turné fortsätter nästa helg. Då åker han i väg till Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Nyland. Efter det åker han ut nästa gång i januari.