|

Därför blev JVM en blåvit flopp

NyhetsbildZoom
Finland ledde två gånger mot Tjeckien, men lyckades inte knyta ihop säcken. Foto: Pasi Mennander Leijonat.fi/Lehtikuva
En av Finlands mest talangfulla årskullar någonsin föll i kvartsfinal i JVM. Hur är det möjligt? SPT ger tre orsaker till Juniorlejonens fiasko.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland reste till U20-VM i ishockey med flaggan i topp och målsättningen i skyarna. Det skulle bli guld. Med sju spelare NHL-draftade i första rundan och flera andra med stora roller i hockeyligan gick det inte att ställa upp målsättningen annorlunda.

Men turneringen slutade med finländska tårar efter den blytunga kvartsfinalförlusten mot Tjeckien.

Jag vet, det är fult att peka finger åt målvakten efter en floppturnering, men Finlands målvaktsspel var sämre än mediokert.

Zoom

Tjeckien kvitterade till 3–3 i slutet av den tredje perioden. Efter straffläggningen var euforin total. Foto: Pasi Mennander Leijonat.fi/Lehtikuva


Finland reste till Buffalo med två Mestismålvakter och HIFK:s U20-keeper. Trots de låga förväntningarna underpresterade förstamålvakten Ukko-Pekka Luukkonen. En räddningsprocent på 87,9 efter fem matcher säger det mesta. Luukkonen var skakig i precis alla matcher, men tränaren Jussi Ahokas valde att fortsätta matcha Luukkonen i drabbning efter drabbning.

Efter kvartsfinalerna hade elva JVM-målvakter bättre räddningsprocent än Luukkonen.

Inför turneringen skrevs det spaltmetrar om HIFK:s stjärnback Miro Heiskanen, KHL-målspottaren Eeli Tolvanen, WHL-kometen Aleksi Heponiemi och NHL-erfarna Janne Kuokkanen.

Ilvesspelaren Joona Koppanen deltagande behandlades inte med många meningar.

Men i JVM stod fjärdekedjans center Koppanen ensam för lika många mål som stjärnkvartetten gjorde tillsammans. Tolvanen gjorde visserligen sex poäng (1+5) på fem matcher, men hade målsiktet felinställt i Buffalo.

Miro Heiskanen (0+2) var Finlands största besvikelse i turneringen. Heiskanen är antagligen den bästa backen i hockeyligan och dominerade också i Karjalaturneringen (två mål på tre matcher), men i JVM var han likblek.

Hela laget får se sig i spegeln – det var inte bara Tolvanen som hade svårt att näta i Buffalo. Finlands offensiv påminde tidvis om ett riggat tivolispel då de osannolika missarna avlöste varandra.

Juniorlejonen sköt 210 skott på mål i turneringen och nätade 18 gånger – ett slovakiskt självmål medräknat. Med den noteringen är Finland nästjumbo vad beträffar effektivitet framför mål. Sextiotvå skott mot Danmark resulterade i fyra mål och 54 skott mot den tjeckiska divisionsmålvakten Josef Korenar gav tre fullträffar. Med lite bättre skärpa i avsluten hade Finland spelat semifinal på torsdag.

Nu är det tillbaka till ritbordet som gäller för Finland. Juniorproduktionen fungerar lysande, men U20-landslaget har följt upp två guld inom kort tid med två raka magplask.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan