Det har blivit något lättare att få tid till en läkare vid landets vårdcentraler de tre senaste åren. Enligt en undersökning som Läkarförbundet låtit göra i september 2017 uppskattar 41 procent av finländarna att det är problematiskt att få vård i den egna kommunen. Motsvarande siffra 2014 var 48 procent. Det största problemet upplevs vara de långa väntetiderna visar undersökningen.

Även allt fler ledande läkare vid vårdcentralerna uppskattar att tillgången till vård ändå blivit lite bättre.

I november var 188,5 läkarvakanser obesatta. Det är 4,8 procent av alla läkarvakanser vid landets vårdcentraler. Jämfört med 2016 har bristen blivit något större.

– Bristen på läkare ligger ännu under fem procent, så läget är fortfarande riktigt bra. säger Heikki Pärnänen, som är chef för politiksektorn vid Läkarförbundet. Han säger att minskningen från i fjol inte kan ses som någon trend.

Bristen varierar regionalt och årligen. Vid undersökningstidpunkten var bristen på läkare störst i Kajana, delar av Savolax och Vasa.

Antalet läkarvakanser som besätts med vikarier har växt betydligt de senaste tio åren. Var femte läkarvakans vid vårdcentralerna sköts av en vikarie.

– För att systemet ska fungera bra skulle det vara viktigt att det vid vårdcentralerna finns läkare som jobbat där länge och som är erfarna. Det skulle skapa en långsiktig relation mellan läkare och patient, säger Pärnänen.

Läkarförbundets undersökning visar även att primärvården fortfarande till stor del sköts av den offentliga sektorn. Befolkningen väljer sina vårdtjänster enligt tillgång, enligt hur man upplever kvaliteten på vårdtjänsterna samt på basen av avstånd till vårdtjänsten.