De ryska myndigheternas omfattande kontroller av finländska fartyg drabbar rederierna hårt. Kontrollerna innebär förseningar som därmed minskar rederiernas förtjänster, säger kommunikationsminister Anne Berner (C) till nyhetsbyrån STT. Förseningarna kan dessutom leda till högre riskklassificering, vilket gör att rederierna anlitas mer sällan.

Berner uppger till STT att ministeriet kommer att vara i kontakt med de ryska myndigheterna inom de närmaste dagarna. Avsikten är att ordna en telefonkonferens mellan kanslichef Harri Pursiainen och den ryske vice kommunikationsministern Sergej Aristov.

Efter julen har redan sju finländska fartyg stoppats i ryska hamnar för en minutiös granskning. I genomsnitt brukar finländska fraktfartyg bara granskas ett par gånger om året världen runt.

De ryska kontrollerna har genomförts ovanligt detaljerat och strängt, anser Berner. Men hon har fortfarande inte fått veta anledningen till dem, men svar borde komma inom kort.

Ett ryskt fartyg stannades på finska vatten för ett oljeutsläpp i november, men Berner tror inte att de nya granskningarna beror på det.

– I går har de ryska myndigheterna informerat Trafi att de vill diskutera saken, skriver Berner i ett e-postmeddelande till STT.

Enligt henne tog Trafiksäkerhetsverket Trafi genast kontakt med ryska myndigheter efter att de fick nys om den ökade mängden fartygskontroller.

– Om rederiet eller flaggstaten upplever stoppen som osakliga kan man överklaga dem internationellt, men Finland har inte fått några sådana klagomål, skriver Berner.

Det ryska fartyget som stoppades var ändå på tal under ett möte mellan Finlands och Ryssland i december, berättar Berner.