Teemu Laajasalo, Helsingfors stifts nya biskop, har under veckan blivit anklagad för ekonomiska oklarheter. Kriminalinspektör Ismo Siltamäki från Helsingforspolisen bekräftar till Iltalehti att polisen har fått ett flertal begäran om utredning av enskilda personer.

Polisen betonar att det inte är frågan om brottsutredning. Det är ännu oklart om det finns skäl för brottsmisstankar och en förundersökning.

Tidningen Kirkko ja Kaupunki skrev på tisdagen att domkapitlet i Helsingfors stift tagit emot en yrkan om att biskop Teemu Laajasalos användning av kyrkans pengar ska utredas.

Enligt stiftets fullmäktige Johanna Korhonen har biskopen bland annat använt arbetsgivarens kreditkort på ett ansvarslöst sätt under hans tid som kyrkoherde i Berghäll och som chef för Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Korhonen ställer sig frågande till bland annat en resa till Israel som Laajasalo gjorde våren 2017 samt till en övernattning i en svit på ett hotell i Nyslott. Till anklagelserna hör även slarv med kvittohanteringen.

Enligt Laajasalo finns det inga ouppklarade ärenden. Han erkänner däremot slarv och misslyckade bedömningar.

Ärkebiskop Kari Mäkinen har betonat att evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bär ett stort ansvar för hur pengarna används eftersom det handlar om kyrkoskattemedel som betalas av medlemmarna. Därför stöder han en noggrann utredning av biskop Laajasalos kreditkortsanvändning. Han påminner samtidigt att man inte ska döma någon innan ärendet är utrett.