Finlands 50 bästa restauranger poängsattes och gallrades fram av kulinariska proffs i hotell- och restaurangbranschen. Framför allt bistrorestaurangerna klarade sig bra i årets tävling. Den kulinariska kvaliteten i Helsingfors föll finsmakarna på läppen. De fem bästa restaurangerna Grön, Olo, BasBas, Finnjävel och Vinkkeli har alla sitt säte i huvudstaden. Ifall man vill skämma bort sina smaklökar på annat håll ska man satsa på Åbo eller Borgå som hyser många av de restauranger som klarade sig bra i årets tävling.

– De fem bästa restaurangerna i Finland uppfyller andra egenskaper än de restauranger som kvalificerar för Michelins stjärnor. Vi har värdesatt god mat och avslappnad stämning, säger chefredaktör Eeropekka Rislakki på tidningen Viisi Tähteä.

I prismotiveringen sägs att restaurang Grön behärskar de nordliga smakerna och är en föregångare i kategorin brutal bistro som tar fasta på minimalism och jordnära estetik.

Tio i topp

  • 1 Grön
  • 2 Olo
  • 3 BasBas
  • 4 Finnjävel
  • 5 Vinkkeli
  • 6 Kaskis
  • 7 Ask
  • 8 Demo
  • 9 Savoy
  • 10 Ora
  • Med undantag av restaurang Kaskis i Åbo är alla restauranger på tio i topp-listan i Helsingfors.