Första perioden var inte bra från hemmalagets sida. Det var nervöst och slarvigt spel över i princip hela linjen. 3.30 var spelat när Joni Jaakkola gjorde 0-1 i powerplay. Några minuter senare var IFK nära utjämning då Kent Sundström, i numerärt underläge, kom fri med gästernas målvakt Ville Mäkinen. Men Sundström kammade noll i sitt försök.

Drygt fem minuter återstod när det var dags för 0-2. IFK målvakten Aleksi Vaskivuo slarvade då han skulle rensa bort pucken som hamnade hos Antti Airaksinen som satte tvåan. I slutminuten kom därtill 0-3 då Joni Jaakkola efter fint förspel sköt in pucken mellan benen på Vaskivuo.

I mittperioden karpade hemmalaget upp sig och hade ett par goda chanser i inledningen som inte resulterade. Men vid 32.33 kom äntligen första hemmamålet. Jens Östman sköt pucken från vänsterkanten och Ville Mäkinen var överlistad. Nu var IFK bra på gång och en stund efter Östmans mål noterades man för periodens andra stolpträff. Men istället för 2-3 bjöd KoMu på en kalldusch med knappt fem minuter kvar av mellanakten då Jesse-Samuli Östring vid Vaskivuos högra stolpe lyckades peta in pucken.

Inför slutperioden behövde IFK ett snabbt mål för att kunna ha en chans att vända på steken. Och det blev ett snabbt mål-för KoMu. Det hann gå 38 sekunder innan Riku Rautavaara gjorde 1-5 och ridån gick i princip ner för Lepplax. Hemmalaget gjorde två (tröste)mål i slutet men var aldrig riktig nära att vända matchen. Reima Raitanen kunde göra 3-7 i tomt mål när matchuret stod på 59.11.

IFK-tränaren Hasse Sundqvist konstaterade också att den dåliga första perioden gjorde att det blev en ordentlig uppförsbacke

- Andra perioden var bättre och vi hade chans på 2-3 men istället gjorde de 1-4 vilket nog tog udden av oss. Vi gjorde också felet att gå med i deras spel istället för att spela vårt eget spel säger Sundqvist

IFK måste nu vinna lördagens returmatch i Vasa, annars är säsongen över för laget. Då måste man klara sig utan David Lindgren (avstängd) och Emil Mattsson.

Matchfakta: 03.30 0-1 Joni Jaakkola (Suominen, Airaksinen) NÖ, 15.31 0-2 Antti Airaksinen (Suominen, Jaakkola), 19.38 0-3 Jaakkola (Suominen, Kuusikorpi), 32.33 1-3 Jens Östman (Jonny Åsvik, Daniel Söderbacka), 35.22 1-4 Jesse-Samuli Östring (Kujanpää), 40.38 1-5 Riku Rautavirta (Kujanpää, Östring), 47.10 1-6 Östring (Kujanpää) NU, 54.41 2-6 Åsvik (Joakim Sundsten), 56.45 3-6 Kent Sundström, 59.11 3-7 Reima Raitanen, tomt mål.

Målvaktsräddningar: IFK Lepplax, Aleksi Vaskivuo 12+9+4=25 (Byte 47.10)