Matchfakta

• Kanada – Finland 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
  • 40.55 1–0 Maxim Noreau (Eric O'Dell)

Finland var bättre i den första perioden – men fick kämpa för att hålla nollan i den andra. Efter fyrtio mållösa minuter skulle Lejonens öde avgöras i tredje perioden.

– Nu måste vi öka på tempot och göra ett mål, sa Petri Kontiola i sändningen i TV 5.

Finland ökade på tempot – men något mål blev det inte.

Den avgörande akten började med en kalldusch för Lejonen. Med knappa minuten spelad vann Eric O'Dell en offensiv tekning och Maxim Noreau pangade in 1–0 med ett knallhårt slagskott.

Lejonen inledde en ursinnig kvitteringsjakt och tog över spelet. Chanserna avlöste varandra. Sami Lepistö smög in framför målet – men missade. Eeli Tolvanen krutade på – förbi. Det ville sig inte. Precis som mot Tre Kronor lyckades Finland inte peta in pucken då det verkligen gällde.

Kanada höll ut till slutsignalen – och jublade vilt.

– Det här är förstås en besvikelse. Kanada vann en tekning och gjorde ett mål, det är små marginaler som gäller. Vi klarade inte av att vara effektiva mot nationer som Sverige och Kanada, säger chefstränaren Lauri Marjamäki i sändningen i TV 5.

– Nu ska vi analysera turneringen i lugn och ro och sedan gå vidare.

Inför kvartsfinalen mot Kanada blandade Lauri Marjamäki om i kortleken och skyfflade in alla spelmarker i potten. Finland spelade med nya kedjor mot Kanada – ett vågspel som hette duga.

Inledningsvis såg satsningen ut att fungera. Lejonen var piggare än Kanada i den första perioden, som var mållös och en aning trevande.

Andra perioden började med ett kanadensiskt bakslag. Veli-Matti Savinainen tog emot en tuff tackling och tumlade in i den kanadensiska målvakten Ben Scrivens, som skadade sig så illa att han tvingades avbryta matchen. Kevin Poulin tog över ansvaret mellan stolparna.

Kanada hade tur i oturen – Poulin storspelade. Finland knackade på flera gånger, men stoppades av en glödheta Poulin. Mika Pyörälä såg ut som om han sålt smöret och tappat pengarna efter att den kanadensiska målvakten gjort en dubbelräddning halvvägs in i andra perioden.

Samtidigt som Finland och Kanada möttes chockades Sverige av Tyskland. Tre Kronor släppte in två mål i första perioden och låg under med 1–3 då tio minuter återstod av den sista perioden.

Svenskarna tog sig i kragen och utjämnade tack vare Patrik Hersley och Mikael Wikstrand. Men upphämtningen var förgäves. Tyskland var bättre i förlängning och vann med 3–4 efter ett mål av Patrick Reimer.

Det betyder att Kanada och Tyskland möts i semifinal på fredag.