Regeringen godkände på torsdagen en förordning om ansökan om miljöersättning, kompensationsersättning, ersättning för ekologisk produktion och ersättning för icke-produktiva investeringar 2018.

Odlare kan ansöka om kompensationsersättning och ingå nya femåriga förbindelser om ekologisk produktion.

Till en gällande förbindelse om ekologisk produktion kan också fogas nya ersättningsberättigande arealer.

Odlare kan även ingå en ny förbindelse om den nya arealen är över fem hektar stor.

Odlare och registrerade föreningar kan anhålla om miljöavtal för skötsel av våtmarker, av landsbygdsnaturens biologiska mångfald och av landskapet. Också vattenrättsliga sammanslutningar kan ingå avtal om skötsel av våtmark.

Därutöver kan odlare av ursprungssorter anhålla om miljöavtal.

Till de gällande förbindelserna kan enligt en nyskiftesplan fogas nya åkerarealer som inte gett rätt till stöd. Arealen kan vara högst fem, på små gårdar högst en hektar stor. Nya miljöförbindelser kan däremot inte ingås.

Trots att nya miljöförbindelser inte är möjliga kan förbindelsen fördelas eller överföras till en annan person vid till exempel generationsväxlingar.

Regeringen beslöt även att det inte längre är möjligt att ansöka om ersättning för icke-produktiva investeringar som gäller anläggning av våtmark eller inledande röjning och inhängning av vårdbiotoper och naturbeten. Anslagen för dessa är redan bundna till pågående projekt.

När det gäller miljöersättning för saneringsgrödor godkände regeringen en ändring som innebär att gårdar som i växtföljden odlar potatis, sockerbeta eller trädgårdsväxter på friland kan få ersättning för basskiftesarealer som gården enligt stödansökan använt för odling av någon av dessa grödor år 2015, 2016 eller 2017.