Ingen är helig sägs det. I NHL är det ett faktum. Fotbollseuropa har sina hisnande övergångssummor. Hockeyn i Nordamerika har sina lönetak och sitt draftsystem som gör att storstjärnor byter plats med varandra om vart annat.

Klockan 22 i kväll finsk tid stänger transferfönstret för övergångar i NHL. Det kommande dygnet är sista chansen för de 31 klubbarna att kratta inför vårens Stanley Cup-slutspel, sommarens draft och inledningen av nästa säsong.

Varför skulle då Ottawas svenska stjärna Erik Karlsson lämna klubben han spelat för under sina nio NHL-säsonger och varit lagkapten för i fyra?

Framförallt på grund av den frispråkige och kritiserade ägaren Eugene Melnyk och 27-årige Karlssons kontraktssituation. Stjärnsvenskens kontrakt är värt motsvarande 5,3 miljoner euro per säsong och löper ut nästa säsong. Enligt Aftonbladet lär Karlsson inte kunna få den löneökning han vill ha. Löneanspråket ligger på motsvarande 8–9 miljoner euro per säsong, enligt Expressen.

Supportrarna vill ha Karlsson kvar i Kanadas huvudstad. I lördagens 3–5-förlust hemma mot Philadelphia tvingade säkerhetspersonal en Ottawasupporter att plocka ned en skylt med texten "Ta Eugene, inte Karlsson", enligt Sporting News. Flera supportrar vill att 58-åriga Melnyk ska sälja klubben, som med 21 grundserieomgångar kvar är 15 poäng från en slutspelsplats.

– Jag säljer inte klubben. Punkt slut, säger Melnyk till Ottawa Sun.

Ottawa – förra säsongen en match från att ta sig till Stanley Cup-final – har varit en stor besvikelse den här säsongen. Karlsson, som prisats som ligans bästa back två gånger, ligger först på åttonde plats i backarnas poängliga med fem mål och 37 assist på 56 matcher. Hans -30 i plus/minus-statistiken är tredje sämst av alla spelare i hela ligan.

– När man hamnar i ett sådant här läge blir det lätt stora rubriker, men ingen är glad, eller ska vara glad, över situationen vi hamnat i. Personligen har jag alltid haft en bra relation till klubben. Ottawa är min hemstad numera, min hustru är därifrån, det är där min son ska födas i vår och det är där jag planerar att stanna och bo efter karriären, sa Karlsson till Expressen i januari.

NHL-klubben som sägs vara närmast en värvning av Karlsson innan transferfönstret stänger är starka Tampa Bay Lightning, enligt Sportsnet.

Erik Karlsson

  • Född: 31 maj 1990 i Landsbro (27 år).
  • Position: Back.
  • Moderklubb: Boro-Vetlanda.
  • Seniorklubbar: Frölunda (2007–2009), Borås (lån 2008), Ottawa (2009–), Jokerit (under NHL-lockouten 2012–2013).
  • Meriter: OS-silver 2014 och VM-brons 2010 med Tre Kronor. Stanley Cup-semifinal med Ottawa (utslaget mot blivande mästarlaget Pittsburgh 2017). Prisad som NHL:s bästa back, Norris Trophy, två gånger (2012, 2015).
  • Draftades: I den första rundan, som 15:e totalt, av Ottawa 2008.
  • Årslön: Motsvarande 5,3 miljoner euro.