Enligt tidningen beskriver ministeriet mötet som konstruktivt och att det hållits i god anda, men inget mer. Syftet ska ha varit att bygga upp ett förtroende och minska spänningarna på Koreahalvön.

Det inofficiella mötet ska ha varit mellan Nord- och Sydkorea och USA. Nordkoreas utrikesministerium representerades av Choi Kang-il som träffade USA:s tidigare ambassadör i Sydkorea, Kathleen Stephens, enligt tidigare uppgifter.

Enligt Helsingin Sanomat hölls mötet på Königstedt gård, statsrådets representationsherrgård, i Vanda och senare på en restaurang i centrala Helsingfors.


Mötet har orsakat stor internationell uppståndelse, och bland annat japansk media har följt med vad som händer. Utrikesministeriet å sin sida beskriver mötet som ett så kallat akademiskt rutinmöte, en så kallad 1,5 förhandling. I ett sådant möte deltar inte ministrar, utan främst akademiker och tjänstemän.

Mötet i Helsingfors ska inte ha haft något att göra med det möte som nyligen hölls i Stockholm. Det mötet var mellan Sveriges försvarsminister Margot Wallström och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho. De diskuterade bland annat det eventuella mötet mellan USA:s ledare och Nordkoreas ledare senare i vår.