|

Finland spändes ut i maxläge – åkte på en uppvisning

NyhetsbildZoom
Mats Ahlnäs håller koll på fotbollen i när och fjärran.
Ett test i kvalallvar, en motståndare som gav ett exceptionellt bra svar. Vi undrade hur långt Anna Signeul har kommit med landslaget. Spanien visade att Finland får ta den långa vägen framåt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vi konstaterar: Förbundskaptenen Anna Signeuls finfina start i landslaget känns långt borta.

Efter en obesegrad höst, ett kaoskantat kvalkryss i Tel Aviv och en frågeväckande turnering på Cypern ställdes det upp för att svaras på frågor i Helsingfors.

Kläder för en upptäcktsfärd till Sydpolen, Spanien på besök, en vägvisare inför del två av VM-kvalet.

Hur långt Signeul har kommit med det här landslaget? Spanien gav oss svaret.

Det är ingen nyhet att Spanien är ett bolltryggare, passningsskickligare och snabbare lag. Men att skillnaden var så här stor är en signal om att vi inte ska skjuta upp den finländska förväntningsribban på VM-nivå.

Spanien placerade ut sina pjäser på spelbrädet och monterade metodiskt ner allt hemmahopp steg för steg, passning för passning. Gästerna spelade kort, diagonalt, trixigt, direkt, exakt.

På förhand pratade Signeul om att man måste vara förberedd på att tvingas springa utan boll mot Spanien. De finländska spelarna gjorde inte annat i första halvlek.

1–0 i paus kändes som en seger. 2–0 i början av andra halvlek var game over.

Finland sprang så gott man kunde i det defensiva jobbet. Finland hade inte många rätt i det offensiva spelet.

Det här var en insats som spände ut Signeuls landslag i maxläge. Då höll det inte. Det är betydligt enklare att vara destruktiv än konstruktiv och i det egna spelet med boll har finländskorna enorma avstånd att ta in på världseliten.

Andraplatsen i kvalgruppen och VM-playoff är fortfarande inom räckhåll, men Finland får ta den långa vägen framåt. Laget doppade tårna i vattnet och fick känna på en uppvisning i kväll.

Spanien är världstolva och har ett spel som kan oroa vilket landslag som helst. Finland har ett ungt och utvecklingsbart lag – och efter en match som den här är väl det sistnämnda också det mest positiva att ta med sig.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan