I Finland måste man fortfarande säga upp sin rätt att föröka sig om man vill ändra sitt kön på personbeviset, skriver Människorättscentret i ett pressmeddelande.

– Det finns inge politisk vilja att korrigera translagen i Finland. Det är på regeringens ansvar att rätta till det här. Det handlar om personers människovärde och välmående, säger Sirpa Rautio på Människorättscentret, i ett pressmeddelande.

Rätten att ändra sitt kön regleras av translagen, och den här har inte uppdaterats på flera år, även om det påpekats att lagen är föråldrad och at den strider mot de mänskliga rättigheterna. Finland har blivit uppmanad bland annat från EU-håll att ta bort den del av lagen som kräver att man säger upp sin rätt att reproducera sig om man byter kön. Här ligger Sverige före Finland, och i grannlandet har man till och med betalat ersättningar till transpersoner som tvingats sterilisera sig.

Människorättscentret kräver nu att lagen ses över i sin helhet. Processerna kring att fastställa kön och att korrigera ett kön borde enligt Människorättscentret separeras från varandra i framtiden.