På det stora hela har finländarnas kolesterolnivåer gått ner, men fortfarande är det vanlig med förhöjda värden. Enligt undersökningen FinTerveys 2017 lider omkring 60 procent av alla som fyllt 30 av ett förhöjt kolesterolvärde i blodet. Särskilt vanligt är det här hos män i åldern 40-49 och kvinnor i åldern 50-59, skriver Hjärtförbundet.

Kolesterol finns i oss alla och är viktigt för kroppen. I för höga mängder kan det orsaka åderförfettning som kan leda till vanliga hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

I den yngsta kontrollgruppen, de som var mellan 30-39 år, hade bara omkring hälften mätt sina kolesterolvärden. Det är den här gruppen som skulle ha mest nytta av att se upp, eftersom det är i den åldern man fortfarande kan åtgärda problemet.

Undersökningen gjordes bland omkring 10 000 finländare, och resultaten för dem som är över 30 är publicerade. Undersökningen gjordes på över 50 orter runtom i Finland.

Man kan påverka sitt kolesterolvärde genom små åtgärder i det dagliga livet. Värdet mäter man lätt på hälsovårdscentralen och hos de flesta hjärtföreningar.