– Regeringen har gjort försiktiga sonderingar och hört sig för hur vi förhåller oss till vårdreformen. Jag har svarat att vi har en lång lista på frågor som vi förhåller oss kritiskt till, säger Peter Östman till Verkkouutiset.

Enligt KD är det framför allt valfriheten och landskapsvalen som är stora stötestenar. Östman förstår inte varför tidpunkten för landskapsvalen måste forceras fram i ett rasande tempo.

– Vi anser att landskapsvalen borde hållas samtidigt som nästa riksdagsval, säger han.

Beslutet att lägga ned jouren vid mindre sjukhus är också en fråga som KD vill omförhandla, åtminstone för Vasa centralsjukhus del.

Den politiska manglingen om valfriheten i vårdreformen pågår fortfarande i grundlagsutskottet och social- och hälsovårdsutskottet. Statsminister Juha Sipilä (C) meddelade på tisdagen att han ska träffa oppositionspartiernas ledning för att mobilisera understöd för vård- och landskapsreformen.

Sipilä preciserade senare sitt uttalande och sade att han avsåg SFP och KD.

– Jag tänker föra diskussioner med oppositionspartierna då utskottsbehandlingen har avancerat och riksdagsgrupperna har fått tillräckligt med information, sade Sipilä till lokaltidningen Ilkka på tisdagen.

Riksdagens behandling av regeringens vård- och landskapsreform hänger på ett hår. Regeringens majoritet har krympt de senaste dagarna efter Hjallis Harkimos avhopp från Samlingspartiet och Paavo Väyrynens beslut att lämna Centern och återvända till riksdagen i juni.

Väyrynen sade på onsdagens presskonferens att han inte har någon orsak att främja vårdreformen.