– Våra regeringskumpaner har gjort något fult och förrädiskt mot oss, säger Blå framtids partiordförande Sampo Terho efter partistyrelsemötet på onsdag kväll.

Han syftar på det för hans parti överraskande avhoppet på tisdagen då riksdagsledamot Kaj Turunen meddelade att han lämnar partiet till förmån för Samlingspartiet.

Avhoppet väckte ilska och besvikelse hos den blå riksdagsgruppen, och Sampo Terho upprördes inte minst av att han inte fått veta om saken innan avhoppet blev offentlig.

Terho säger att dylika oannonserade avhopp är motbjudande och är ett beteende som skadar politikens anseende i medborgarnas ögon.

Under tisdagen och onsdagen spekulerades det att Blå framtid möjligen kan tänkas lämna regeringen i sin besvikelse. Men händelsen är inte en orsak för att fälla regeringen, säger Terho och konstaterar att partistyrelsen är enig om den saken.

– Enbart innehållet i politiken kan vara en orsak till att fälla regeringen, och det anser även Blå framtids riksdagsgrupp, säger Terho.

Terho lovar att den inflammerade situationen ska diskuteras med de andra regeringspartierna och att Blå framtid tänker föra fram tydliga villkor för hur samarbete ska fortsätta.

– Ett intrigmakande är inte något som ska få förekomma, säger Terho.

Terho lovar att partiet håller sig till regeringsprogrammet och att han förväntar sig att även de andra regeringspartierna gör det.

Några fler avhopp från den blå riksdagsgruppen tror inte Terho på.

– Men Blå framtid är inte heller ett fängelse som man inte får lämna om det skulle känns så, säger han.