Antalet elbilar är på uppåtgående, meddelar Trafiksäkerhetsverket Trafi. I mars registrerades 102 nya elbilar i Finland, vilket är alla tiders rekord på månadsnivå. Sammanlagt har det registrerats 175 nya eldrivna personbilar under årets tre första månader, vilket är 46 fler än under motsvarande tidsperiod i fjol.

Av de 175 elbilar som registrerats i januari-mars i år har 100 registrerats i Nyland. Enligt Trafi är elbilar populärast i Finlands största städer.

Under hela 2017 registrerades sammanlagt 502 nya elbilar i Finland, vilket var 0,4 procent av alla nya personbilar. Elbilar utgör för tillfället 0,1 procent av alla personbilar i trafiken.

Från och med början av 2018 har köpare av elbilar haft möjlighet till ett statligt anskaffningsstöd på 2 000 euro. Stödsystemet är i kraft fram till årsskiftet 2021-2022.

– Förutom anskaffningsstödet, kan det breddade utbudet på marknaden ha ökat efterfrågan på elbilar. Dessutom har nätverket av laddningsstationer utvidgats, säger Outi Ampuja, ledande sakkunnig Trafi, i ett pressmeddelande.