Det var Svenska Yles reporter Linus Lång och organisationen Avoin ministeriös verksamhetsledare Joonas Pekkanen som redan 2014 bad att få tillgång till besökaruppgifterna. Syftet var att få tillgång till information om de lobbyorganisationer som besöker riksdagen och analysera påverkningsförsök som inte är kända för den stora allmänheten.

Riksdagens tjänstemän vägrade ge ut uppgifterna och förstörde besökarlistorna under pågående rättsprocess. JO fick sammanlagt nio klagomål om behandlingen av riksdagens besökaruppgifter, inklusive ett gemensamt klagomål från närmare 30 massmedier.

Enligt JO borde riksdagens säkerhetsavdelning inte ha förstört besökaruppgifterna innan Högsta förvaltningsdomstolen fattade ett beslut i frågan.

– Material som är föremål för ändringssökande får inte förstöras mitt i en rättegång, skriver JO Jääskeläinen nu i ett pressmeddelande.

Riksdagens tjänstemän motiverade raderingen av besökarlistorna med hänvisning till personuppgiftslagen. JO köper inte det argumentet. Han påminner att besvären blev i ett slag meningslösa då besökarlistorna förstördes, vilket inte är förenligt med god förvaltning.

– Uppgifterna i fråga får inte förstöras innan begäran har behandlats på lämpligt sätt, skriver JO.

JO Petri Jääskeläinen anser att riksdagen har försummat offentlighetslagen genom sin hantering av besökaruppgifterna.