Arvodesnivån måste vara i balans med den allmänna löneutvecklingen i landet, skriver arvodeskommissionen i ett pressmeddelande.

Enligt arvodeskommissionens beslut ska arvodena höjas i två etapper. Den första höjningen på 1,6 procent träder i kraft den 1 maj nästa vecka och den andra höjningen på likaså 1,6 procent realiseras den 1 januari 2019.

– Arvodesnivån bör vara sådan att den i enlighet med grundlagen tryggar riksdagsledamöternas oberoende, uppger arvodeskommissionen.

Enligt kommissionens bedömning släpar riksdagsledamöternas arvoden trots dessa höjningar efter den allmänna löneutvecklingen med 3,8 procent.

En riksdagsledamot får för tillfället 6 407 euro i månatligt arvode. De riksdagsledamöter som har suttit i riksdagen över 12 år får 6 887 euro i månaden. Talmannens månatliga arvode är 11 792 euro. Utöver detta tillkommer reseersättningar och bostadsförmån. De som leder riksdagens utskott får också ett tilläggsarvode.

Arvodeskommissionen består av vice häradshövding Jouni Ekuri, justitie licentiat Riitta-Leena Paunio och generalsekreterare emeritus Seppo Junttila.