Ishockey FM-ligan, final 6/7

  • Tappara – Kärpät 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)

De första två perioderna bjöd på oerhört jämn kamp – utan mål. Var det inte täckande backar eller målram som pucken tog i så var det målvakterna som glänste. Tjecken Dominik Hrachovina i Tapparas mål stoppade bland andra Sportfostrade backen Miika Koivisto, men Kärpäts Veini Vehviläinen bjöd på minst lika svettiga räddningar i andra ändan av rinken.

– Det är två lag som vill spela hockey och åka skridsko. Bägge lagen har chanser och vi vill både spela med pucken och stressa Tappara och få målchanser på det sättet, sa Kärpäts svenska center Nicklas Lasu i Ruutus intervju i första pausen.

– Det är kul att spela. Det händer mycket ute på isen och det gäller att bjuda till ordentligt, sa Tapparas ytter Sebastian Repo i andra pausen.

I tredje perioden blev det betydligt mer konservativt spel. Bägge lagen var försiktiga framåt, och matchens första mål lät vänta på sig. Men det där målet skulle komma.

Kärpät satte tryck, yttern Jari Sailio grävde loss pucken bakom Tapparas mål och spelade tillbaka mot blålinjen. Där mötte Aleksi Mäkelä, som plockats in som ersättare till skadade nyckelbacken Jani Hakanpää, med ett stenhårt skott som Hrachovina var chanslös på.

0–1 på tavlan efter 55.32 och 24-åriga Mäkeläs första slutspelsmål i ligakarriären. Ett mål som var guld värt.

Segern i den sjätte slutspelsmatchen innebär att Kärpät är mästare efter 4–2 i matcher i finalserien. Mikko Manner från Vasa vinner därmed guld under sin första säsong som chefstränare i FM-ligan.

– Det är klart jag känner mig lycklig och tacksam. Det hade kunnat gå hur som helst, Tappara kunde lika gärna ha vunnit. Men ibland har man tur. Jag hade varit lika stolt över laget om vi tagit silver, sa Manner i Ruutus sändning.