Nu är den här, truppen som ska representera Sverige i fotbolls-VM i Ryssland i sommar. Förbundskapten Janne Andersson har haft en viktig kärna av spelare som har tagit Sverige genom kvalet, men kommer bland annat att få klara sig utan skadade duon Jakob Johansson, mittfältare, och Christoffer Nyman, anfallare.

Sveriges trupp till VM

  • Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.
  • Försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Filip Helander, Bologna.
  • Mittfältare: Sebastian Larsson, Hull, Gustav Svensson, Seattle, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, Leipzig, Viktor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone.
  • Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Ola Toivonen, Toulouse, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren, John Guidetti, Alavés.


Den stora diskussionen har varit vem som ska ta den fjärde yttermittfältarplatsen. Jiloan Hamad, Ken Sema eller Marcus Rohdén har alla setts som alternativ.

Valet hamnade på Rohdén, till vardags i italienska Crotone.

– Den positionen som kanske var knivigast var den fjärde yttermittfältaren. Där fanns Ken Sema och även några andra, som Marcus Rohdén. Han kan spela på alla olika positioner på mittfältet, vilket kan vara viktigt för oss, säger Andersson under truppresentationen.

– Jag pratade i telefon med Ken ett tag och det är klart att han är besviken.

Förstemålvakten Robin Olsen har dragits med skadeproblem, men var med på bänken för sitt FC Köpenhamn senast och är en av tre målvakter som är med i truppen.

– Jag mår bra, axeln är okej nu. Jag har gjort allt jag har kunnat och har verkligen sugit ut det mesta ur min kropp. Jag har kunnat träna med boll de senaste veckorna, det har hjälpt mig tillräckligt, säger Olsen.

John Guidetti har det senaste halvåret spelat i spanska Alavés, på lån från Celta Vigo, och har fått betydligt mer speltid under våren.

– Man är aldrig säker, och att spela ett VM är det största man kan gör för sitt land. Man är alltid nervös, då man har drömmen att vara med. Jag blev rörd. Tack Janne, hälsade Guidetti via videolänk.

– Jag åker ner med samma målsättning (som när Sverige vann U21-EM). Jag tror vi kan slå alla lag. Vi åker inte dit för att titta på Ryssland och ha en skön semester

Janne Andersson har inte presenterat några reserver till de 23 landslagsspelarna. Sverige spelar i grupp F i VM, där Sydkorea, Tyskland och Mexiko står för motståndet.