– Särskilt läget med alla struktur- och lagändringar har väckt en oro bland anhöriga och deras behov av information har ökat. Familjerna behöver kamratstöd, information om tjänster och samhälleligt stöd, säger verksamhetsledare Lisbeth Hemgård i ett pressmeddelande.

Vård- och landskapsreformen medför stora förändringar för funktionshinderservicen. Samtidigt pågår många andra lagändringar som påverkar personer med funktionsnedsättning och deras familjer. Bland annat en ny sammanslagen funktionshinderlag, en ny klient- och patientlag och en ny lag om klientavgifter är under arbete.

FDUV lanserar därför projektet Familjen i centrum. Inom ramen för projektet har FDUV anställt två koordinatorer för familjearbete: Maria Balk med ansvar över södra Finland och Camilla Forsell i Österbotten. FDUV bland annat att ordna familjekurser, föreläsningar och träffar och utveckla nya modeller för familjearbetet.

– Vi kommer att jobba i hela Svenskfinland och verksamheten riktar sig inte endast till småbarnsfamiljer. När det i familjen finns barn med funktionsnedsättning kan behovet av stöd vara lika aktuellt när barnen är vuxna, säger sakkunniga Susanne Tuure, teamledare för FDUV:s familjearbete, i ett pressmeddelande.

Det STEA-finansierade projektet görs i samarbete med Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening, Föreningen Bamsegruppen, Steg för Steg och de lokala DUV-föreningarna under åren 2018 till 2020.

FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.