|

HS partimätning: SDP fortfarande störst – Samlingspartiet hack i häl

NyhetsbildZoom
Antti RInne, ordförande för Socialdemokraterna, som är största parti enligt Helsingin Sanomats mätning. Foto: Samuli Ikäheimo
Helsingin Sanomats färska partimätning tyder på att oppositionspartiet Socialdemokraterna fortfarande är Finlands största parti framför regeringspartiet Samlingspartiet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

21,2 procent av finländarna skulle rösta på SDP ifall riksdagsvalet skulle ordnas nu. Samlingspartiet är hack i häl med ett väljarstöd på 20,5 procent. Ännu i mars var ordningen ombytt, enligt HS partimätning.

Värt att notera är att förändringarna ligger inom felmarginalen på cirka två procent i vardera riktningen för de stora partierna.

21,2 procent
skulle rösta på SDP

Tredje störst är statsministerpartiet Centern med knappt 15,7 procent av rösterna. De grönas väljarstöd ligger på 14,2 procent.

8,7 procent skulle rösta på Vänsterförbundet, vilket är en procentenhet högre än Sannfinländarnas stöd.

SFP:s stöd är 4,4 procent av rösterna jämfört med Kristdemokraternas 3,8 procent.

Kantar TNS utförde mätning på uppdrag av Helsingin Sanomat. 2 431 personer intervjuades om vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval nu.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan