Ungdomsverkstäderna och uppsökande ungdomsarbete riktar sig främst till unga som är utanför arbetsliv och utbildning, eller i risk för utslagning. Båda verksamhetsformerna är frivilliga och konfidentiella för ungdomarna.

Uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder ordnas av kommuner, samkommuner, stiftelser, föreningar eller allmännyttiga företag.

Verkstadsverksamheten grundar sig på handledning och lärande genom arbete. De unga erbjuds individuell, grupp- och arbetshandledning enligt eget behov. I RFV Södra Finlands region deltog i fjol omkring 4 800 unga i verkstäderna.

Det uppsökande ungdomsarbetet går ut på att hjälpa den unga att planera sin framtid och hantera vardagen. Arbetet med enskilda ungdomar kan pågå från några veckor till upp till några år. Ungdomsarbetarna i RFV Södra Finlands region arbetade i fjol långsiktigt med cirka 5 200 ungdomar, och kortvarigt med 3 200 stycken.

Understödet på nästan åtta miljoner euro är främst avsett till löner till de anställda. Årets summa kommer att räcka till 140 fulltidsanställdas löner inom det uppsökande ungdomsarbetet och 400 personer inom verkstäderna.