|

Potkonen tog historiskt EM-guld – Gustafsson fullbordade Finlands gyllene tisdag

Mira Potkonen var först ut med att ta hem ett EM-guld åt Finland på tisdagen. Zoom
Foto: Lehtikuva/Dimitar Dilkoff

Mira Potkonen var först ut med att ta hem ett EM-guld åt Finland på tisdagen.

Mira Potkonen vann över Anastasija Beljakova i finalen i Bulgarien och säkrade det första finländska EM-guldet på damsidan. Det andra kom en knapp timme senare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Damernas boxnings-EM slutade med två guld för Finland när Mira Potkonen och Elina Gustafsson vann sina finaler på tisdagen i Bulgariens huvudstad Sofia.


Potkonen tog sitt guld 50 minuter före Gustafsson och blev därmed den första kvinnliga EM-guldmedaljören i boxning. Hon har sedan tidigare ett OS-brons, ett EM-silver och ett EM-brons i prisskåpet. Nu får hon utöka samlingen med ett guld.

I tisdagens final i 60-kilosklassen mötte Potkonen ryskan Anastasia Beljakova och vann med domarrösterna 3–2. Potkonen slog ner ryskan två gånger, men motståndaren reste sig och fullföljde matchen. Potkonen och Beljakova tog båda brons i OS i Rio för två år sedan.

Potkonen har vant sig vid att vinna: segern över Beljakova var den 48:e på raken.
Annons

I 69-kilosklassens final stötte Elina Gustafsson i likhet med Potkonen på ryskt motstånd. Gustafsson vann över Jaroslava Jakusjina med domarrösterna 4-1. Jakusjina var nere i mattan vid ett tillfälle men reste sig snabbt.

EM-guldet var Gustafssons första seger i ett stort internationellt mästerskap. Sedan tidigare har hon ett VM-brons från 2016 i prisskåpet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan