Fotbollslandslagets Jimmy Durmaz höll ett tal inför dagens träning där han fördömde den hatstorm han har fått utstå i sociala medier efter gårdagens 1–2-förlust mot Tyskland.

– Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt, sade Durmaz bland annat inför den samlade presskåren.

I uttalandet som också publicerades på Svenska fotbollförbundets hemsida säger han också:

"Jag är svensk och jag är stolt över att spela i svenska landslaget, det är det största man kan göra som fotbollsspelare. Jag tänker aldrig låta några rasister förstöra den stoltheten. Vi måste alla ta avstånd från all form av rasism. Samtidigt vill jag tacka alla som stöttat och visat sin kärlek, det betyder oerhört mycket. Tack, fortsätt stötta Sverige. Vi behöver er!".

När Durmaz var klar vände han sig till sina lagkamrater och tillsammans avslutade hela truppen talet med:

– Fuck rasism.

Marcus Berg är nedstämd men inte förvånad över det som inträffade.

– Det är så samhället ser ut, i Sverige är det faktiskt ganska extremt, säger han och fortsätter:

– Det är hemskt att folk ens har sådana tankar, men sitt hemma i din grotta och tyck men skriv inte till någon. Det drabbar inte bara en person utan familjemedlemmar och vänner också.

Berg tror inte att hatstormen och allt kring den kommer att påverka lagets fotbollsspelande, i så fall bara positivt.

– Detta bygger oss starkare tillsammans nästan. Vi är alla olika men har samma värdegrund och stöttar varandra, säger anfallaren.