|

Tänak stadigt i ledningen

NyhetsbildZoom
Ott Tänak har lyckats bra på vägarna kring Jyväskylä. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander
Esten Ott Tänak har ett stadigt grepp om segern i Finlands VM-rally. Men fjolårsvinnaren, och stallkamraten i Toyota, Esapekka Lappi är den som håller bästa farten i Jyväskylä just nu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ott Tänak hade en knapp ledning före norska Citroen-föraren Mads Östberg efter att ha vunnit fyra av fredagens tio specialsträckor.

Takten var densamma på lördagen och Tänak radade upp fem raka segrar innan fjolårssegraren Esapekka Lappi fick upp farten. Finländaren vann de tre avslutande specialsträckorna och har nu klättrat till fjärde plats sammanlagt.

Det är dock en lång väg till podiet för Lappi. Trean Jari-Matti Latvala är dryga halvminuten före och tvåan Östberg, som för tillfället håller den sämsta farten av trion, ytterligare drygt fem sekunder före Latvala.

Om inga tekniska problem eller utkörning sker på söndagen är det Tänak, den 30-åriga esten som kör med landsmannen Martin Järveoja som kartläsare, som vinner. Tänak har lite lugnat ner tempot, troligen på grund av stallorder, men har situationen helt under kontroll. Ledningen mot tvåan Östberg är redan upp i betryggande 39 sekunder.

Desto hårdare är kampen om andra plats. Veli-Matti Latvala tar in sekund efter sekund på Östberg och differensen är endast dryga fem sekunder med fyra specialsträckor kvar.

Hur som helst verkar årets Jyväskylä-rally för andra året i rad bli en stor framgång för Toyota, som har tre av fyra tätekipage inför sista dagen.

I WRC2-klassen tappade 17-årige Kalle Rovanperä ledningen efter tekniskt fel på sista specialsträckan. I stället tog hans landsman, och stallkamrat i Skoda, Eerik Pietarinen ledningen, tvåa är likaså Finlands Jari Huttunen. Rovanperä är fyra, nästan tre minuter efter Pietarinen, som är tolfte sammanlagt.

På söndag körs de fyra avslutande specialsträckorna, sammanlagt drygt 45 kilometer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan