|

Migrationsverket ska få göra säkerhetskontroller

NyhetsbildZoom
Poliser och anställda vid Gränsbevakningsväsendet får utföra säkerhetskontroller. Även väktare och andra som fått behörig utbildning för uppgiften får göra det. Foto: Santeri Viinamäki/SPT/Arkiv
Migrationsverket ska ha rätt att utföra säkerhetskontroller på personer som kommer till deras lokaler eller vistas där. Det föreslår statsrådet och presidenten väntas godkänna lagen i dag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Migrationsverkets personal ska ha rätt att kontrollera personer och deras saker. Tidigare har väktare som jobbar för Migrationsverket endast haft rätt att ingripa i hotfulla situationer.

Genom att möjliggöra säkerhetskontroller redan före kundmöten skyddar man personalen och verkets egendom, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande. Lagen gäller dock inte personer som vistas på sina egna rum på Migrationsverkets flyktingförläggningar och flyktingslussar.

I torsdags föreslog statsrådet att lagen om säkerhetsskydd i Migrationsverket och lagen om ändring av lagen om privata säkerhetstjänster ska godkännas. President Sauli Niinistö väntas stadsfästa lagen i dag. Lagen träder sedan i kraft den 20 augusti.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen: Misshandeln på Stadshotellet snart till åtalsprövning

JAKOBSTAD Två personer har suttit frihetsberövade misstänkta för den grova misshandeln på Stadshotellet i Jakobstad för en dryg månad sedan. Nästa steg är åtalsprövning.

Nyhetsbild
Lokalt

Stolparna måste förlängas – annars hänger tro, hopp och kärlek för lågt

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har funderat om inte de nya stolparna för tro, hopp och kärlek är för låga? Och jo – det är de.

Nyhetsbild
Lokalt

Järnvägen till Yxpila blir huvudled – "En förutsättning för dubbelspår"

KARLEBY Järnvägsförbindelsen till Karleby hamn klassas från och med årsskiftet som en huvudled. Hamndirektör Torbjörn Witting är glad över beslutet.

Mest läst senaste veckan