|

Frank Andersson är död

NyhetsbildZoom
Frank Andersson är död, han blev 62 år. Arkivbild. Foto: NORA LOREK / TT
Den svenske före detta brottaren Frank Andersson är död. Under söndagen drabbades den svenske stjärnan av komplikationer efter en hjärtoperation som han genomgick i torsdags.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En person som syntes både i och utanför brottningsringen. Och likaså efter idrottskarriären. Den svenska brottningsstjärnan Frank Andersson är död.

Efter att ha drabbats av hjärtproblem lades Frank Andersson in på sjukhus förra månaden, och under torsdagen genomgick han en svår operation.

Tre dagar senare orkade inte hjärtat längre.

Under söndagen somnade den trefaldiga världsmästaren i grekisk-romersk brottning in, med familjen vid sin sida på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– De vet inte exakt vad som har hänt, men hans hjärta orkade inte till sist. Den livsuppehållande hjälpen stängdes av nu under eftermiddagen, säger Svante Andersson, Frank Anderssons brorson, till Expressen.

– Han hade ett stort hjärta, men det var inte tillräckligt starkt den här gången. Den här matchen blev för tuff.

Andersson var under 1970- och 80-talen en av världens mest framgångsrika brottare. Han vann VM-guld tre gånger (1977, 1979, 1983) samt OS-brons i Los Angeles 1984. Detta under en period i svensk idrottshistoria där idrottare födda 1956 blev en alldeles speciell grej. Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg och Linda Haglund föddes samma år som Frank Andersson, som blev den femte "56:an".

En 56:a som syntes både i och utanför brottningsringen.

När han brottades var det med kraft och pondus, bland annat när han som 21-åring i 90-kilosklassen tog sitt första VM-guld inför ett fullsatt Scandinavium. Och utanför syntes han också, när han ofta var omskriven på diverse löpsedlar.

Inte heller efter brottningskarriären var Frank Andersson rädd för att stå i centrum. Han deltog i tv-program som "Let's Dance", "Mästarnas mästare" och "Robinson VIP" och blev ett ansikte som kändes igen även för den generation som inte hade upplevt hans bravader i brottningsringen.

Frank Andersson blev 62 år gammal.

|

Fortfarande oklart om VIFK tar emot plats i division 2

Nyhetsbild
Max Peltonen. Foto: Linus Lindholm
Det var tänkt att Vasa IFK i söndags skulle ge beslut om de spelar division 2 kommande säsong. Men styrelsen behöver mera tid för att ta beslut, säger tränaren Max Peltonen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan