|

Nu kan privatpersoner ansöka om restaureringsbidrag för skyddade byggnader

NyhetsbildZoom
Flygbild Jakobstad. Foto: Arkiv/Thomas Björklund
Museiverket och NTM-centralen beviljar restaureringsbidrag för byggnader och kulturmiljöobjekt. Ansökningstiden pågår nu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu kan privatpersoner och andra ansöka om bidrag för restaurering av byggnader och kulturmiljöobjekt från Museiverket och NTM-centralen. Ansökningstiderna går ut i november.

Restaureringsbidrag från Museiverket beviljas i första hand till ägare av objekt som är skyddade enligt lagen om skydd av byggnadsarvet (498/2010) eller till andra betydande objekt, vars iståndsättning förutsätter kultur- eller byggnadshistorisk specialkunnande. Ansökan till Museiverket stängs den andra november i år.

Även Närings-, trafik och miljöcentralerna beviljar understöd för vård av byggnadsarvet. Ansökningstiden går ut den 30 november i år.

Understöd kan sökas av privata ägare och sammanslutningar som främjar vård av byggnadsarvet (inte kommuner eller andra offentliga samfund). Understöd beviljas för underhåll, skydd och förbättring av kulturhistoriskt värdefulla objekt och deras omedelbara omgivning.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan