FN:s klimatpanel IPPC publicerade nyligen en klimatrapport. Enligt den skulle en global uppvärmning på 1,5 grader orsaka betydande risker för människor och naturen.

– IPCC:s budskap om världens tillstånd är allvarligt. Vi vill vara med och motverka klimatförändringen. Vi utmanar våra egna medlemmar och resten av samhället att vara med och inbringa hopp, säger ärkebiskopen Tapio Luoma i ett pressmeddelande.

Kyrkan utvecklar för tillfället en egen energi- och klimatstrategi tillsammans med sakkunniga. Arbetsnamnet för strategin är "Kolneutral kyrka 2030". Strategin ska vara klar i januari.

I församlingarna kan man minska på utsläppen till exempel genom att inte värma utrymmen med olja och förbättra på byggnadernas energieffektivitet.

– Forskare anser att vi behöver snabba åtgärder för att minska på utsläppen av växthusgaser. Genom att begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader kan vi rädda hundra miljoner människor från att lida, säger Laura Riuttanen, ordförande för arbetsgruppen som gör kyrkans energi– och klimatstrategi i pressmeddelandet.