Nationalparker, skogar och vandringsleder kräver bättre skötsel, skriver Parlamentariska arbetsgruppen för glesbygder i ett pressmeddelande. Arbetsgruppen kräver att kommande regeringar lägger in budgetmedel på att sköta om dessa vildmarksområden.

Arbetsgruppen föreslår att Finland ska satsa på vildmarksturism. Arbetsgruppen vill utreda om det är möjligt att inrätta vildmarkshotell i eller i närheten av ödemarksområden och nationalparker. Dessutom skulle glesbygden främjas om exporten av viltkött eller annan mat från naturen ökar.

Ödemarksbruk, det vill säga näringsverksamhet som bygger på jakt, fritidsfiske samt skådning och fotografering av stora rovdjur, har betydande ekonomiska effekter i Finland. Parlamentariska arbetsgruppen för glesbygder föreslår att ödemarksbruket ska tas in i de nationella programmen.

För ett år sedan tillsatte Statsrådet en arbetsgrupp som har i uppgift att komma med förslag på hur glesbebyggda områden i Finland kan utvecklas och hållas livskraftiga. På onsdag presenterade arbetsgruppen sina åtgärdsförslag som anknyter till bioekonomi, det vill säga ödemarksbruk, naturturism, livsmedelsexport, decentraliserad energiproduktion och användningen av skogar.