Väktarna kommer att strejka från onsdag till fredag. Väktarna har varit utan ett kollektivavtal sedan den 1 maj. Avtalstvisten handlar framför allt om att facket vill ha lönetillägg som skulle belöna lång arbetserfarenhet.

Strejken syns på flygplatser , där kön till säkerhetskontrollen kan bli längre än vanligt. Många av dem som jobbar som säkerhetskontrollanter vid flygplatserna strejkar. Det lönar sig därför att komma till flygplatsen i god tid, förvarnar Finavia.

Också i tågtrafiken märks avsaknaden av väktare. VR Group håller en del tågstationsbyggnader stängda på grund av strejken. Däremot går det att ta sig till tågperrongen på alla tågstationer.

Servicefacket PAM har redan utlyst en ny strejk i november. Syftet är att påskynda förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Strejken inleds den 6 november klockan 14 och avslutas den 7 november klockan 24. Strejken i november gäller väktare vid företaget Securitas.

Kollektivavtalet inom bevakningsbranschen omfattar ungefär 8 500 arbetstagare som arbetar bland annat som väktare, säkerhetskontrollörer, vaktmästare och värdetransportchaufförer.