|

Saknad Disneyfilm återfunnen i Japan

NyhetsbildZoom
Walt Disney skapade Musse Pigg 1928. Nu har en film om föregångaren Oswald the lucky rabbit hittats. Foto: Scanpix/TT/Arkiv
En av Walt Disneys tidigaste filmer har återfunnits i Japan sedan den varit försvunnen i över 70 år, skriver BBC.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Filmen gjordes av Walt Disney och den legendariske förste Disneytecknaren Ub Iwerks 1927 och hette i original "Neck & neck". Huvudpersonen är Oswald the lucky rabbit, en föregångare till Musse Pigg.

Den köptes av Yasushi Watanabe när han bara var 14 år från en leksaksgrossist i Osaka 1948.

16-millimeterskopian har funnits i hans samling i 70 år, tills han läste en bok om jakten på bortglömda Disneyoriginal. Av de 26 Oswald-filmer som gjordes så ansågs sju stycken vara försvunna.

Efter att Watanabe kommit kontakt med Disney så kunde företaget bekräfta att filmen är en av de försvunna filmerna.

– Jag har varit ett stort Disneyfan i många år. Jag är glad att jag kunnat hjälpa till, säger han till japanska tidningen Ashai Shimbun.

1928 förlorade Walt Disney rättigheterna till Oswald, som filmbolaget Universal ansåg var deras. Han skapade då Musse Pigg, som blev en världssuccé.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Marja Raks nya kollektion är klar: "Roligt att vara igång igen"

JAKOBSTAD Stilen är den samma som förr. Marja Raks nya kollektion bär hennes eget namn och kläderna kommer i första hand tillverkas enligt beställning.

Nyhetsbild
Ekonomi

Undersökning: Nyheter om aktuella samhällsfrågor som berör dem själva intresserar unga

Unga i åldern 18–34 läser mest nyheter som på olika sätt handlar om framtiden, visar en ny utredning.

Nyhetsbild
Lokalt

Sex kandidater blev tre – ÅA väljer ny rektor senast i mars

Sex kandidater har intervjuats för jobbet som rektor för Åbo Akademi. Tre av dem går nu vidare till nästa valomgång.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan