Demonstrationen "Helsingfors utan nazister" ordnas nu för tredje gången i Helsingfors. Demonstranterna säger sig värna om mänskliga rättigheter och jämlikhet. Enligt demonstranternas pressmeddelande riktar sig demonstrationen mot högerextrema grupperingar som den Nordiska motståndsrörelsen och det så kallade 612-fackeltåget.

Arrangörerna för demonstrationen ser ytterhögern som ett akut hot mot marginaliserade grupper och dem som försvarar deras rättigheter. Den stärkta ytterhögern har underblåst våldshandlingar såväl i Finland som på övrigt håll i Europa, uppger demonstranterna.

– Det är obegripligt att en förbjuden nazistorganisation får marschera i Berghäll och vara med om att ordna 612-marschen med extremhögern. Polisen hade kunna ingripa i Nordiska motståndsrörelsens verksamhet i stället för att tillåta att en nazistorganisation sammanträder, säger Joonas Lehtola från Vänsterunga i Helsingfors.

Den antinazistiska demonstrationen backas upp av över 20 olika ungdomsförbund.

– Det som förenar oss är en strävan att främja ett jämlikt samhälle och en vilja att agera mot ytterhögern, säger demonstrationens informatör Kaisa Liljanto.

Demonstrationen börjar på torget Narinken klockan 16 på självständighetsdagen. Arrangörerna utlovar tal, musik och en marsch genom Tölö. Över 1 000 deltagare har hittills anmält sig till demonstrationen.