Tankesmedjan E2 har undersökt vad finländarna anser vara heligt (pyhä på finska) i en rapport. Enligt E2:s pressmeddelande är det mest överraskande i rapporten hur många finländare som upplever sig själva och de egna åsikterna som heliga, 14 procent av alla och 27 procent av personer under trettio.

– I tider med sociala medier förstärks rätten till egna åsikter. Kan dagens diskussionsklimat göra att en del av finländarna till och med ser sina åsikter som heliga, säger forskare och doktor i statskunskap Jussi Westinen i pressmeddelandet.

Westinen har sammanställt rapporten tillsammans med Ville Pitkänen, också doktor i statskunskap, och universitetslektor Henrietta Grönlund. Undersökningen grundar sig på över 6 000 enkätsvar.


Det finns klara skillnader mellan liberaler och konservativa. Av de som uppger sig vara väldigt konservativa anser 70 procent att Finland och självständigheten är heligt, medan motsvarande siffra är 20 procent bland väldigt liberala personer.

Majoriteten av anhängare av Sannfinländarna (70 %), Blå framtid (66 %), Centern (58 %) och Samlingspartiet (56 %) ser Finland och självständigheten som helig, medan siffran är 23 procent för Vänstern och 29 för De gröna.

Vänsterns och De grönas anhängare betonade människovärdet i högre grad än andra partier. Konst anses vara heligt framför allt av vänstern och liberaler.

Enligt rapporten har kön, ålder, yrke, utbildning och hemort överlag ganska lite att göra med folks uppfattning om vad som är heligt.