Det finns inga nationella regler för vitsord på skolbetygen. Alla kommuner kan själva bestämma i vilken form vitsorden ges, som siffror eller verbala omdömen. Men från och med åttondeklassen får alla siffervitsord.

Yle har intervjuat medlemmar i undervisningssektorns fackorganisation OAJ och branschorganisationen Finlands rektorer, och enligt dem förstår inte ens lärare sig på dagens vitsord.

Över hälften av de tillfrågade, cirka 600 personer, föredrar siffervitsord framom skriftliga vitsord. Med verbala omdömen blir det ibland oklart för eleverna om de nått målsättningen. Enligt lärarna ger dock siffervitsorden inte heller alltid en klar bild.

Enligt de tillfrågade lärarna och rektorerna får elever ofta siffervitsord från och med årskurs fem. De flesta lärare tycker att eleverna borde få siffervitsord redan ett år tidigare.

Enligt lärarna är ändå det viktigaste att eleverna förstår varför de fått ett visst vitsord. Om de inte kan motivera det för till exempel sina föräldrar är betygsättningen misslyckad, menar en lärare som Yle pratat med.